Tec Rec

Tec Rec

Vad är teknisk dykning?TecRec

Teknisk dykning definieras som dykning annan än konventionell, kommersiell, eller militär dykning som tar dykare utanför fritids dykningens gränser. Det är vidare definierat och omfattar en eller fler av följande:
Dykning djupare än 40 m.
Dykning som kräver dekompressionsstop.
Dykning i “overhead” miljö med mer än 40 linjära meter från ytan.

Accelererad dekompression och eller användning av varierande gasblandningar under dyket.
I teknisk dykning är ytan otillgänglig i en nödsituation, tekniska dykare använder omfattande metoder, tekniker och utbildning för att hantera den ökade risken. Trots detta har teknisk dykning en högre potentiell risk och kortare kritiska kedjor för att det ska gå fel, än vanlig rekreations dykning.

Varför skall man dyka tekniskt?
Teknisk Dykning tar erfarna och kvalificerade dykare mycket djupare än i vanlig rekreations dykning. Teknisk dykning utmärker sig genom att ha högre krav på både utrustning och utbildning för att hantera de ytterligare risker denna typ av dykning innebär. Teknisk dykning är inte för alla, och inte heller något alla måste genomföra eller sträva efter. Däremot öppnar sig många nya spännande möjligheter för de som väljer att ta den tid det krävs att på ett korrekt och säkert sätt vidareutbilda sig inom den tekniska dykningen.

-Discover Tec (Prova på Tekniskt dykning)

Den här lektionen låter dig som dykare att ge den Tekniska dykningen en chans. Prova på Teknisk dykning leder inte till något certifikat, men låter dykaren känna på delar av den avancerade utrustningen som behövs vid teknisk dykning samt förstår dess användningsområde. Du kanske gillar det?

-Tec 40

Tec 40 är den första delkursen av PADI Tec Diver, kursen är en begränsad, entry-level teknisk dyk kurs som överbryggar klyftan mellan rekreationsdykning och teknisk djup dekompressions dykning. Certifierade Tec 40 dykare är kvalificerade att göra begränsade dekompressions dyk med utrustning som är marginellt mer omfattande än det som används i vanlig rekreations dykning.

Tec 40 kursen introducerar dykare till begränsad dekompressions dykning inom de accepterade djup gränserna för “vanlig” rekreations dykning. Även om den elev som har för avsikt att genomföra Tec 50 kursen uppmuntras att genomföra kursen i komplett teknisk “dykrigg”, finns det trots allt utrymme och flexibilitet att genomföra Tec 40 kursen i endast något modifierad sportdykarutrustning för de som önskar.

Förkrav: 18 år, Advanced OWD, Deep diver, Enriched Air Diver, 30 loggade dyk (10 dyk genomförda med EANx djupare än 18 meter).

-Tec Sidemount

Tec Sidemount

Vi erbjuder även Tec Sidemount utbildning för dig som vill ha en mer avancerad utbildning än vanlig rekreations dykning och har ett intresse för teknisk dykning eller vill börja. Tec Sidemount är en bra väg att starta den tekniska karriären eftersom du får lära dig hantera flera cylindrar/flaskor på varje dyk.

Förkrav: 18 år, Advanced Open Water Diver, minimum 30 loggade dyk, (10 dyk genomförda med EANx djupare än 18 meter).
I kursen ingår: 3 Teori pass med konfiguration av utrustning, 1 st pool dyk, 6 st utomhus dyk, Diplom, Certifikat.

Utrustningskrav: Samma som Tec 40 med skillnaden att dubbelflaskor med isolerings manifold ej är krav, Istället används 2 st singelflaskor för Sidemountkonfiguration.

Utrustningskrav Tec 40, Tec Sidemount.

 • Dubbelflaskor med isolerings manifold (Sidemount, singelflaskor med Sidemountkonfiguration).
 • Två av varandra oberoende kompletta regulatorer, varav en är utrustad med “longhose” och en är utrustad med SPG.
 • BCD eller Backplate + Harness + Winge med tillförlitliga D-ringar för att fästa Stage/Deco flaska.
 • Två dykdatorer alternativt en dykdator och en bottomtimer för att mäta tid/djup.
 • Dräkt lämplig för den lokala miljön. (Rek Torrdräkt)
 • Korrekt viktsystem. (vid behov)
 • Jon line för deco i fritt vatten. (vid behov)
 • SMB lämplig storlek för att markera position under dekompression.
 • Linrulle/Spole.
 • 2 st skärverktyg. (rek Kniv/sax x 2)
 • Slate/Wetnotes.
 • Backup Mask.
 • Kompass.
 • Primär Lampa. (Går att hyra under kurs vid behov)
 • Backup lampa x 2.
 • Ett sätt att kunna skapa backup flytkraft i form av torrdräkt, BCD/Vinge.

Är du intresserad av Tec 45, 50, 65 eller Tec Trimix kontakta oss.